FAKTA:
Isninger i tænderne
De fleste har prøvet at få isninger i tænderne når de spiser noget koldt eller varmt. Smerterne beskrives ofte som isninger, jagende eller skarpe. For mange er det et hyppigt tilbagevendende problem der enten blot er ubehageligt eller direkte smertefuldt. Problemet kan også opstå under tandbørstning.
Hvorfor isninger i tænderne?
Du kan få isninger i tænderne, hvis dit tandkød ikke helt dækker tændernes rødder (dentinen). Påvirkninger af tandroden kan overføres fra overfladen gennem roden til tandens nerve. Nerverne i tænderne oplever kulde, varme, berøring, noget surt eller sødt som smerte. Smerten varer kun så længe, som tandroden påvirkes.
Der kan være mange grunde til at dit tandkød ikke helt dækker tændernes rødder. Du kan have børstet tænderne for hårdt (brugt for hård tandbørste eller for kraftigt tryk med tandbørsten) eller brugt tandstikker og tandtråd for voldsomt. Det kan få tandkødet til at trække sig tilbage. Derved blottes tændernes rødder. Du kan få følsomme tandhalse (isninger i tænderne) selv om dit tandkød kun har trukket sig lidt tilbage.
Har du enten fået parodontose eller er blevet behandlet for parodontose (noget af tandkødet fjernes for at standse udviklingen af sygdommen), kan tændernes rødder være blevet synlige i munden.
Heldigvis giver synlige tandrødder ikke altid følsomme tandhalse. Fra overfladen af tændernes rødder findes der nogle små kanaler der går ind til tændernes nerver. Ved tandhalsen er der mere end 40.000 sådanne indgange per kvadrat mm. I de fleste tilfælde forkalker kanalindgangene til med de mineraler der findes i spyttet.
Der er flere ting, der kan fjerne forkalkningerne i kanalindgangene og medføre isninger i tænderne. Hvis du børster tænder med for kraftigt slibende tandpasta eller gør det for hårdt, kan du slibe propperne væk. På samme måde kan propperne blive fjernet ved en tandrensning hos din tandplejer eller tandlæge. Syre kan også ætse mineralpropperne væk og åbne indgangene til kanalerne i rodoverfladerne. Syre findes i mange fødevarer. Det er velkendt at juice og lignende drikkevarer indeholder store mængder syre. Imidlertid findes der mange andre drikke med et stort indhold af syre, Fx. vin, sodavand og nogle typer af danskvand. Surmælksprodukter og eddikeholdige madvarer indeholder ligeledes en hel del syre.