Gode råd
Tandbørstning bør foregår regelmæssigt, og helst 2 gange dagligt, mens tandtråd og/eller tandstikker bør anvendes mindst 3 gange om ugen.
Tandtråd/tandstikker behøver ikke at blive anvendt i forbindelse med tandbørstning, men kan sagtens blive brugt på andre tidspunkter af dagen f.eks. på arbejdspladsen i middagspausen eller om aften inden Tv-avisen.
Der er et utal af forskellige hjælpemidler til tandpleje på markedet. Nogle bedre end andre. Støvring Tandplejeteam er interesseret i, at vores patienter får den bedste behandling. Når det drejer sig om forebyggelse af huller i tænderne og tandkødssygdomme, står vi gerne til rådighed med professionel information og instruktion. Vi kan desuden anbefale, at man bruger vores rådgivning inden hjælpemidler anskaffes. Vi forhandler kvalitets produkter, vi kan stå inde for.
Kostvejledning
God kost har stor betydning for sunde tænder, og god tandsundhed er vigtig for at kunne spise grov og sund kost. Gode kostvaner bygger på følgende syv råd: 1). Spis meget brød og gryn. 2). Spis frugt og mange grøntsager hver dag. 3). Spis kartofler, ris eller pasta hver dag. 4). Spis ofte fisk og fiskepålæg - vælg forskellige slags. 5). Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold. 6). Brug kun lidt smør, margarine og olie. 7). Spar på sukker og salt.
Isoleret set er sukker i kosten ikke et problem for tænderne, når blot tænderne er helt rene for bakterier. Hyppig indtagelse af sukker kan øge den hastighed, som et hul i tanden udvikler sig med. Men kun hvis bakteriebelægninger får lov til at udvikle sig uforstyrret. Huller i tænderne skyldes altså bakterier, som findes i mundhulen. Bakterier, som får fred og ro på tænderne, udvikler sig til bakteriebelægninger. Bakteriebelægningerne spiser kulhydrater/sukker og deres affaldsprodukt er syre. Denne syre opløser tandemaljen og giver huller i tænderne Kostens skadelige virkning er imidlertid ikke kun et spørgsmål om sukkerindholdet. Det er også et spørgsmål om, hvor klæbrig og klistret kosten er. Jo længere maden får lov at sidde fast på tænderne, jo længere tid har bakterierne til at danne syre. Hård og fiberrig kost får til gengæld spytproduktionen til at stige og syreproduktionen til at falde. Samtidig forstyrrer den hårde kost også bakterierne på tænderne mere end blød og flydende kost.
Børst tænderne, før du spiser slik. Det fjerner de bakterier, de
r kan omdanne sukkeret til syre. Spis ikke slik og drik ikke sodavand eller læskedrikke hele dagen. Drik vand når du er tørstig. Drik kun sodavand og læskedrikke i forbindelse med måltider. Spis slik i forbindelse med afslutning på måltider, hvor spytmængden er størst. Dermed udnyttes spyttet bedst som beskyttende faktor mod huller i tænderne. Giv ikke små børn sukker eller honning på sutten eller juice/saft i sutteflasken.
Det er ikke antallet af gange, man børster tænder, det er afgørende, det er kvaliteten af tandbørstningen, der betyder noget.
Skal du ud at rejse
Skal du opholde dig i udlandet gennem længere tid, eller skal du blot være rimeligt sikret mod uforudsete tandproblemer, så læs videre.
Et eftersyn med oversigtsbilleder, kan afgøre om der skal udføres nødvendig behandling, før afrejsen.
Visdomstænder er ofte årsag til problemer og bør undersøges, hvis man skal til Himalaya eller på en tur over Atlanten på en tømmerflåde. Kan man forudse at de vil give problemer, skal de fjernes.
Du kan alligevel være uheldig og miste en fyldning eller få betændelse et eller andet sted. Vi kan sammensætte et lille rejseapotek, som kan være til stor hjælp.
Kontakt os og lad os høre om dine rejseplaner.