35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

Rodbehandling​ udføres professionelt

Tandlægerne Grangårdscentret i Støvring nær Skørping eller Svenstrup J tilbyder rodbehandling til dig, der søger en tandlægeklinik med førsteklasses behandling - både personligt og håndværksmæssigt. Vores veluddannede personale af tandlæger og tandteknikere har gennem mere end 35 år været garant for god kundeservice og høj kvalitet i tandlægehåndværket. 

Hvorfor rodbehandling?

Rodbehandling foretages for at behandle eller forebygge smerte i tanden. Hvis nerven i en tand er død, medfører det døde nervevæv rodbetændelse, som i værste fald kan medføre smerte og en tandbyld. De almindeligste årsager til at der skal foretages rodbehandling er følgende:

  • Når et hul i tanden er så stort, at det når helt ind til nerven
  • Hvis en fyldning i tanden er så stor, at den gennem længere tid har irriteret nerven, som til sidst dør
  • I tilfælde hvor en tand har været udsat for et slag.

Hvordan foretages rodbehandling?

Ved en rodbehandling fjernes det bløde væv inden i tanden, nerven. Herefter lægges et desinfektionsmiddel ned i tanden, indtil at tanden er helt smertefri. Til sidst skal tanden rodfyldes. Dette sker med en pasta og et gummimateriale, kaldet guttaperka. Desværre er en rodbehandlet tand meget svækket, idet en del af tanden er udhulet. Da nerve og blodkar til tanden er fjernet, udtørres tanden og knækker let. En rodbehandlet tand bør derfor genopbygges med en tandkrone.

​Hvad koster en rodbehandling?

En typisk rodbehandling af en stor kindtand, hvor du skal komme til behandling 3 gange, og hvor tanden fyldes med plast, koster mellem 2000 til 4500,- kroner, inklusive røntgenbilleder, bedøvelse, og plastfyldning. Prisen for rodbehandling af fortænder og små kindtænder koster 1600 til 2500,- kr.

Bestil tid til rodbehandling hos din lokale tandlæge

Du kan ringe til os og bestille tid til en rodbehandling på telefon 98 37 20 38 eller sende en e-mai til info@tandlaeger-stovring.dk. Vi glæder os til at hjælpe dig.

Hvad er tandrodsbetændelse?

Rodbetændelse opstår i de fleste tilfælde ved, at en tands nerve dør. Herved kan bakterier få adgang, således at der kan opstå en infektion (betændelse). Infektionen sidder i rodspidsen af tanden, som navnet antyder. Mange mennesker, også børn, får rodbetændelser.

Hvorfor får man rodbetændelse?

En tands nerve (pulpa) indeholder udover nerver også blodkar. Nerverne giver følelse til tanden, og blodet sørger for, at tanden kan holde sig levende.

Hvis man får et dybt hul i tanden (caries), kan bakterier få adgang til tandnerven og forårsage en betændelse (pulpitis). Det gør som regel meget ondt, især når man spiser noget sødt eller varmt, og man vil som regel hurtigt finde vejen til tandlægen.

Rodbetændelse kan også opstå efter voldsomme slag på tanden. Desuden kan kraftig varme eller kemisk påvirkning af tandens nerve medføre at nerven dør.


​Revner i tænder forårsaget af gamle korroderede sølvfyldninger kan lede bakterier ind til tandens nerve med betændelse til følge.

Hvis betændelsen ikke bliver behandlet i løbet af kort tid, dør tandnerven (nekrose). Bakterierne kan sammen med de døde vævsrester brede sig fra tandroden til kæbebenet omkring rodspidsen, og så får man en rodbetændelse. Rodbetændelse kan i mange tilfælde ende med en regulær tandbyld.

Hvordan føles rodbetændelse?

Der er et spektrum af symptomer fra voldsomme, uudholdelige smerter til ingen smerter eller ubehag.

Der kan optræde stor hævelse som ved en tandbyld, eller der behøver ikke at være nogen hævelse. Sygdommens alvorlighed bestemmes af, hvor betændelsen sidder i munden og hvilke bakterier, der er årsagen.

Som hovedregel vil en tand med rodbetændelse være øm, især når man tygger med den eller slår forsigtig på den.

Fistel

Hvis der går hul på betændelsen, kommer der en lille åbning ind til mundhulen. Det kalder man en fistel.

Herigennem kan materie (puds) og andre væsker finde ud. Det smager ikke godt, nærmest råddent. Men til gengæld er der sjældent symptomer fra en tand med en fistel, fordi der ikke kan opbygges et tryk inde i kæbeknoglen.

Man kan godt gå i mange år med en rodbetændelse uden egentlig at have symptomer. Problemet opdages tilfældigt ved en røntgenundersøgelse af området.

Hvordan behandles rodbetændelse?

Hvis tanden ikke er rodbehandlet, må det foretages. Der kan være flere årsager til at en tand skal rodbehandles, men oftest er det på grund af betændelse i tandens nerve.

Hvordan foretages rodbehandling?

Der findes to forskellige typer rodbehandlinger:

1). Tanden er levende, og nerven må fjernes pga. betændelse. Tanden kan give smerter for koldt og varmt.

2). Tanden er død, og nerven er i forrådnelse. Tanden kan give smerter for varmt og tryk. Evt. hævet/tandbyld.

Rodbehandlingen går ud på at kanalerne i tanden, bliver renset for bakterier, hvorefter kanalerne forsegles. Behandlingen starter med en åbning i tanden indtil rodkanalerne. Herefter renses rodkanalerne med file, og skylles grundigt med bakteriedræbende væske.

​Til sidst ilægges et bakteriedræbende stof og tanden forsegles med en midlertidig fyldning. Tanden skal evt. skylles flere gange med 1-3 ugers mellemrum for at alle bakterierne er væk. Når tanden er helt fri for bakterier fremstilles den endelige rodfyldning.

Rodbetændelse i en tand som er rodbehandlet

Hvis tanden allerede er rodbehandlet, kan der godt af og til opstå en ny rodbetændelse. Det skyldes mange gange, at rodfyldningen ikke kan nå helt ud til rodspidsen på grund af krumme rodspidser.

​Årsagen kan også være små ekstra rodkanaler, der som et floddelta breder sig ud i den nederste del af roden på tanden. Desuden kan bakterierne ved rodspidsen være meget aggressive og derfor svære at nedkæmpe, hvorfor rodbetændelsen kan komme igen.

(På nedenstående billeder er rodbehandlingen gået godt. Den afbøjet rod er rodfyldet helt ud til rodspidsen, og samtidig er alle de små bikanaler fyldt med cement).

​​

Hvordan stiller tandlægen diagnosen?

Hvis man selv opdager, at der er noget galt, henvender man sig til sin tandlægen. Det kan også være tandlægen har mistanke til en tand og derfor anbefaler et røntgenbillede. Det kan være, at tanden er let misfarvet eller lidt mørkere end de andre tænder. Der kan også være en hævelse og lidt rødme på gummen ud for rodspidsen eller en fistel.

Slår man let på tandkronen med et instrument, vil tanden med rodbetændelse oftest være lidt mere øm end de andre tænder.

En tand med alvorlig rodbetændelse kan gå løs, fordi hele kæbebenet omkring tandroden opløses. I værste fald må tanden fjernes.​

Får man en rodbetændelse i en rodbehandlet tand, har man i realiteten tre muligheder for at afhjælpe tilstanden:

1). Man kan forsøge at lave rodbehandlingen om i håb om at gøre den bedre, det vil sige mere tæt i anden omgang samt få slået alle bakterierne ihjel. Det kaldes for en REVISION af rodfyldningen.

2). Hvis der sidder en stift i rodkanalen, eller man skønner, at det ikke nytter at lave rodfyldningen om, da rodbehandling er optimal, kan man via KIRURGI (rodspids-operation) fjerne noget af den syge rodspids.

3). Hvis en rodbetændelse har ødelagt alt kæbebenet omkring roden, eller tandroden er revnet, hvilket kan ske med en stift i rodkanalen, må der foretages TANDUDTRÆKNING.​

Rodspidsoperation

Rodbehandling lykkes ikke altid. I ca. 5—20 % af alle rodbehandlingerne forsvinder infektionen ikke fra tanden.

​Grunden til at infektionen ikke forsvinder, kan skyldes røddernes form eller forkalkninger i rodkanalerne. Hermed kan bakterierne ikke fjernes fuldstændigt fra kanalerne.

Betændelsen vil dermed ikke forsvinde omkring rodspidsen, hvilket kan give smerter/tandbyld eller være symptomløst.

Rodspidsoperation foretages under lokalbedøvelse, hvor betændelsen og det betændte væv fjernes omkring rodspidsen.

Succesraten for rodbehandlede tænder?

Der kan aldrig gives garanti for en rodbehandlings succes, men prognosen for et vellykket resultat kan ses nedstående:

Almindelig rodbehandling lykkes i 80-95% af alle tilfældene.


  • ​Revision af rodbehandlinger (omlavning) lykkes i ca. 70% af alle tilfælde

  • Kirurgi (rodspids-operationer) lykkes i 50-70% af alle tilfælde
  • En rodbehandlet tand observeres altid 6 til 12 måneder, for at være sikker på at behandlingen er lykkes, og at der er sket knogleopheling.

Smerter ved rodbehandling

Rodbehandling kan oftest gennemføres uden smerte under behandlingen. Dog kan betændelsen i enkelte tilfælde være så udtaget, at en smule smerte ikke kan undgås. Ømhed efter behandlingen er sjældent , og kan elimineres med smertelindrende medicin.

Hvad skal du selv være opmærksom på

Hvis rodbehandling ikke bliver gjort færdig, kan tanden give kraftige smerter og evt. en tandbyld. Tanden kan også blive misfarvet. Samtidig kan betændelsen, i tandens nerve, brede sig til kæbeknoglen. Det bliver dermed vanskeligere at behandle tanden og kan få alvorlige konsekvenser for helbredet.

Så længe rodbehandlingen ikke er gjort færdig er der stor risiko for at tanden knækker. Derfor bør der ydes stor forsigtighed med at tygge med tanden på grund af dens ringe styrke. Ved smerter, hævelse eller dårlig smag fra tanden skal klinikken kontaktes.

Er der nogen risiko ved rodbehandlede tænder?

Normalt er der ingen risiko eller fare efter rodbehandlinger. Men det er vigtigt, at behandlingsresultatet kontrolleres, så man ikke går rundt med en kronisk infektion i kroppen uden at vide det.

Undersøgelser har vist, at kroniske infektioner i og omkring tænderne kan sende bakterier i blodbanen (bakteriæmi). Her kan de transporteres rundt med blodet og kan være en medvirkende årsag til hjerneblødning, blodprop i hjertet eller abort hos visse typer af mennesker.

Hjertepatienter, der står foran en vigtig hjerteoperation, skal altid have undersøgt tænderne inden indgrebet, så de skjulte infektioner kan opdages og fjernes i tide.​

Hvad koster det at få en tand rodbehandlet?

Prisen for en rodbehandling afhænger af hvor mange rodkanaler der er i tanden og hvor mange tandlægebesøg der skal foretages før rodbehandlingen kan afsluttes. Prisen er derfor afhængig af tandlægens tidsforbrug. Derudover kommer pris på røntgenbilleder, bedøvelse og plastfyldning.

Som følge af rodbehandlingen ophøre væskecirkulationen i tanden, og tanden bliver sprød og glasagtig. Samtidig fjernes der en del af tanden for at rodbehandlingen kan gennemføres. Tanden bliver derfor meget svækket. Derfor anbefaledes, krone på tanden efter endt kontrolperiode på ½-1 år. Hvis der ikke kommer en krone på tanden, kan tanden risikere at knækker på langs, og skal trækkes ud.

En rodbehandling for en stor kindtand, hvor behandlingen kræver 3 tandlægebesøg og hvor tanden fyldes med plast koster 2000 til 4500,- kr. inklusive røntgenbilleder, bedøvelse, og plastfyldning. Dertil skal tanden have stift og krone i guld eller porcelæn efter ½-1 år som koster ca. 3000 til 6000,- kr.

Det er derfor vigtigt inden behandlingen påbegyndes at overveje tandens betydning og dens fremtid i dit tandsæt.

Nedenstående er en billedeserie af en rodbehandling af en kindtand.

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook