FAKTA: PLAST ERSTATTER SØLV.
Kilde: 24.10.2008 |Tandlæge og samfund, Af Trine Ganer
Sundhedsstyrelsen: Plast skal være førstevalg
Fremover skal plast erstatte amalgam i de fleste fyldninger. Det fremgår af en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen. Patienternes mulighed for at vælge en relativt billig fyldning bortfalder dermed i mange tilfælde, og de tandlæger, der i dag laver mange amalgamfyldninger, må jf. vejledningen indstille sig på i højere grad at skulle anvende plast.
Sundhedsstyrelsen har netop udsendt en ny vejledning, der indeholder nye retningslinjer for, hvornår de forskellige fyldningsmaterialer skal anvendes. Vejledningen kommer sammen med en ny bekendtgørelse, der indebærer, at alle typer af fyldninger nu udløser tilskud fra det offentlige (jf. Dansk Tandlægeforening).
Baggrunden er, at Miljøstyrelsen ventes snart at kræve yderligere indskrænkning i brugen af kviksølvholdige produkter – heriblandt amalgam. Indskrænkningen sker således med miljømæssig begrundelse sammenholdt med, at Sundhedsstyrelsen nu vurderer, at plastmaterialer i dag er så holdbare, at de kan erstatte amalgam i langt de fleste tilfælde.
Sundhedsstyrelsens nye vejledning siger på den baggrund, at plast nu kan benyttes ved alle typer af fyldninger, og er der tale om førstegangsfyldninger, hvor der ikke anvendes glasionomer, skal plasten være det primære valg.
Amalgam er ikke dømt helt ude i de nye retningslinjer. Det er stadig tilladt at bruge sølvamalgam i visse tilfælde, men der er blevet færre indikationer, hvorpå man må bruge materialet (se faktaboks senere).
Patienters valgmulighed bortfalder
I mange af de situationer, hvor patienterne før i tiden havde et valg mellem amalgam og plast, betyder de nye retningslinjer nu, at den valgmulighed bortfalder. Sundhedsstyrelsen kræver simpelthen, at der anvendes plast, medmindre der er »manglende mulighed for tørlægning, vanskelig tilgængelighed af kavitet, specielt stor kavitet eller stor afstand til nabotand«, som det fremgår af vejledningen.
Til gengæld bliver plastfyldninger billigere for de grupper, der modtager tilskud til tandbehandling fra kommunen – bl.a. mindrebemidlede folkepensionister og førtidspensionister. Det skyldes, at det offentlige (der tidligere hed sygesikringen), som beskrevet ovenfor, netop har ændret i sit tilskud til fyldninger. Frem for kun at give tilskud til amalgam giver man nu også til plast og glasionomer. Og disse behandlinger udløser nu dermed også tilskud hos kommunerne.
Ændringerne i tilskud er udgiftsneutrale for staten, da pengene til plast tages fra de nuværende tilskud til amalgamfyldninger. Til gengæld bliver det sandsynligvis dyrere for kommunerne, da de som nævnt ovenfor fremover skal dække en del af bl.a. pensionisternes udgifter til fyldninger af plast og glasionomer. Kommunerne er imidlertid kompenseret for denne ekstraudgift, hvorfor kommunerne ikke umiddelbart kan undlade at følge vejledningen af økonomiske årsager.
Nogle klinikker må ændre praksis
I hvor høj grad man kommer til at mærke de nye retningslinjer på tandklinikkerne, afhænger af, hvor ofte man anvender amalgam i dag. På mange klinikker er det helt eller næsten helt afskaffet, mens tandlæger på andre klinikker stadig behandler mange tænder med sølvamalgam. Det forklarer chefkonsulent i Tandlægeforeningen Christian Holt.
– Amalgam har jo været stærkt på retur i de senere år, så mange tandlæger vil ikke skulle ændre praksis som følge af den nye vejledning. De har allerede foretaget skiftet fra amalgam til plast for længe siden. Men på nogle klinikker anvendes der stadig ofte amalgam, og her kommer den nye vejledning til at betyde noget. Man skal simpelthen til at lave flere plastfyldninger, siger Christian Holt.
Han vurderer, at det bl.a. kan resultere i øget ventetid for patienterne.
– De klinikker, der i dag bruger amalgam i stor udstrækning, er ofte klinikker i yderområderne, som har et stort patientgrundlag. Når man på de klinikker skal til at lave flere plast- frem for amalgamfyldninger, kommer det selvfølgelig til at tage længere tid pr. fyldning, og der kan dermed ikke behandles så mange patienter som tidligere, vurderer Christian Holt.