Hvordan ved man, om man lider af mundtørhed?
De kliniske symptomer på mundtørhed er tør, rød mundslimhinde, tørre, sprukne læber, rød, blank, ofte revnet tunge, gentagne svampeinfektioner, sår i mundvigene. De subjektive symptomer på mundtørhed (xerostomi) oplever patienten, hvis spytdannelsen reduceres med op til 50 procent. Disse kan bestå af synkebesvær, et stort væskebehov – især om natten, forandret smagsoplevelse f.eks. metalsmag, besvær med at tale og boblende spyt. Det er dog ikke alle, der oplever mundtørhed, der har en nedsat spytkirtelfunktion. En undersøgelse viste, at kun 65 procent af dem, der selv mente, at de led af mundtørhed, havde symptomer, der kunne måles eller ses klinisk af tandlægen.
Lindring ved mundtørhed
For at hjælpe patienter med mundtørhed kan man stimulere spytdannelsen dels med smagsstoffer og dels med tygning. Der er mange forskellige slags tyggegummi og tabletter at vælge imellem. Patienterne kan også blive hjulpet af mundskyllemidler og spytstimulerende midler. Støvring Tandplejeteam giver dig gerne gode råd, eller søg hjælp på dit lokale apoteket.
Undgå skader på tænderne
Da der er forøget risiko for at få huller i tænderne, er det vigtigt at du børster tænderne grundigt to til tre gange dagligt med fluorholdig tandpasta. Du skal anvende tandtråd og tandstikkere efter din tandlæges/tandplejers anvisning. Det er nødvendigt med kontrol og tandrensning hos din tandlæge ca. fire gange årligt.
Drik så ofte som muligt vand, danskvand og kamillete. Undgå søde læskedrikke, da de øger risikoen for huller i tænderne. Prøv med sukkerfrit, eventuelt fluorholdigt tyggegummi. Undgå tobak og alkohol, da det kan forøge mundtørheden.