FAKTA:
I dag kan proteser isættes samtidig med at man fjerner de sidste tænder, således at man ikke har nogen tandløs periode. En sådan protese betegnes en immediat protese. Når man har fået isat en sådan protese, skal den senere justeres for at tilpasses de ændringer, der sker i knogleunderlaget og denne er særlig hurtig i måneder lige efter at tænderne er trukket ud.
Der sker en individuel, men fortløbende, forringelse af proteseforholdene fordi gummerne svinder. Dette betyder, at protesebærere skal få vurderet proteserne og deres pasform én gang om året hos tandlæge eller tandtekniker. Samtidig kan man få vurderet mundhulen, således at sygdomsprocesser ikke får lov at udvikle sig.
Enkelte patienter er meget mundtørre og har meget sarte slimhinder, der har vanskeligt ved at tåle trykket fra protesen. I sådanne tilfælde kan man give protesen et blødt gummiunderlag, som ikke er så hård ved slimhinderne. Protesen opleves på denne måde mere behagelig, fordi den fjedrer lidt, når man bider på protesen. Gummilaget skal dog udskiftes med relativt hyppige mellemrum.
Problemer i starten med protesen
Tale: I starten kan talen lyde anderledes, men det er næsten altid forbigående. Øvelse gør mester, derfor kan højtlæsning være en udmærket genvej til normal tale.
Ømhed: Det er næsten umuligt at undgå en vis ømhed de første par dage, men forsvinder den ikke derefter skal du ringe til klinikken. Tag protesen ud, hvis det gør for ondt, men hav den altid i mindst 3 timer før du kommer, da det ellers er umuligt at se, grunden til ømheden. Ret aldrig selv på den.
Rene tænder: Skyl gerne efter hvert måltid, da det ikke kan undgås, at der kommer madrester ind under protesen, når du spiser. Brug altid en protesebørste, koldt vand og alm. flydende håndsæbe. Fyld vand i håndvasken, hvis protesen skulle smutte fra dig. Tandsten på protesen kan fjernes med eddike - spørg i øvrigt din tandplejer.