35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

Rygning​

Tobakken skader tænder og tandkød

Tobakken har ikke kun betydning for organismen som helhed, hjertekarsygdomme samt lunger. Tobakken er også årsag til forskellige ændringer i tand og mund. Det er påvist at tobaksrygere får betydeligt flere belægninger på tænderne, både i form af farvede belægninger og tandsten Se billeder til højre.

Tobaksrygere får derfor betydeligt flere paradentoseskader på tænderne, ligesom evnen til opheling er betydeligt nedsat efter operative indgreb og prognosen for implantater, der indsættes i kæbeknoglen, er noget ringere hos tobaksnydere. Mundslimhinden er ligeledes meget udsat for tobakkens virkninger. Voldsomme forandringer ser man i ganeslimhinden hos piberygere.

Rygers gane

Tilstanden betegnes "Rygers gane” og er udtryk for at indholdsstofferne samt varmen i tobakken påvirker de små spytkirtler og der kommer betændelse i området omkring disse. Tilstanden har dog vist sig aldrig at føre til udvikling af mundhulekræft. Også slimhinden kan være sæde for misfarvning på grund af rygning. Det er hovedsageligt tandkødet i underkæben, som udviser en kraftig brunligpigmentering på grund af rygning. Tilstanden kaldes "Rygers melanose”, og ses hos ca. 20% af rygerne og vil ophøre ved ryge stop. En anden lidelse i slimhinderne er de såkaldte "pimpstensforandringer”, som er karakteristiske for tobaksmisbrug. Disse forandringer kan være forstadier til mundhulekræft. Tobakken er også i mange tilfælde årsag til udvikling af kræft på læberne. Et tilfælde af læbekræft udvikles efter mange års tobaksforbrug. Mange undersøgelser har påvist, at cancerudviklingen i mundhulen har to meget væsentlige årsager, nemlig tobak og alkohol. Især i kombination og ved overdreven brug er disse farlige for mundhulen.​

Tungecancer

Billedet til højre viser en tungecancer, udviklet efter flere års misbrug af tobak og alkohol. I de senere år er en del mennesker gået over til at anvende røgfri tobak i form af snustobak. Snustobak kan ligesom røgtobak have virkninger på mundslimhinden i uheldig retning og giver kraftig misfarvning af tandsættet. Det er naturligvis vigtigt, at tandlæger er opmærksom på patienternes tobaksvaner og parat til at rådgive vedrørende de mulige konsekvenser i tand og mund.

FAKTA:

​Oral cancer (kræft): Definition, en sygdom der forårsager unormal, ondartet vækst af væv i munden.

Årsager, hyppighed og risiko faktorer

Oral eller mund cancer forekommer oftest i vævet i læberne og tungen. Cancer kan dog også forekomme andre steder i munden. De fleste typer oral cancer er karakteriseret ved at tage skællignende form, og være ondartet og sprede sig hurtigt.

Den direkte årsag er ikke kendt. Rygning og brug af tobaksprodukter er sat i forbindelse med de fleste tilfælde af oral cancer. Røg og varme fra cigaretter, cigarer og piber irriterer spyt membranen i munden. Anvendelsen af tygge tobak og snus forårsager irritation fra direkte kontakt med spyt membranen. Stort alkoholforbrug er anden høj-risiko aktivitet der forbindes med oral cancer. Andre risici inkluderer dårlig tand- og mundhygiejne og kronisk irritation (fra eksempelvis proteser, fyldninger m.m.). Mange orale kræfttyper starter som sår i munden. Oral cancer udgør omkring 8% af alle ondartede vækster. Mænd rammes dobbelt så ofte som kvinder, dette er specielt gældende for mænd over 40 år.

Forhindring

Minimer eller undgå tobaksrygning eller anden form for anvendelse af tobak. Minimer eller undgå brug af alkohol. Sørg for god mund hygiejne. Sørg for at få ordnet tandproblemer når de opstår. Få tjekket det bløde mundvæv periodisk. Kræft i munden opdages mange gange i forbindelse med undersøgelse hos tandlægen.

Symptomer

læsioner/sår i huden, på tungen, læben eller andet sted i munden

Som regel små og ofte blege. Kan være mørke eller misfarvede.

Kan være en dyb, sprække eller revne i vævet

Som regel smertefri i starten, kan udvikle sig til en brændende fornemmelse eller smerte, når tumoren skrider frem.

Andre symptomer der kan forbindes med sygdommen

-Problemer med tungen

-Problemer med at synke

-Mundsår

-Unormal smag​

Tegn og tests

En undersøgelse af munden af en læge eller tandlæge viser en synlig og/eller tydelig læsion på læben, tungen eller et andet sted i munden. Når tumoren bliver større kan den bløde og efterlade sår. Taleproblemer, tyggeproblemer eller problemer med at synke kan opstå, specielt hvis kræften er på tungen.

En tunge biopsi, kæbe biopsi og mikroskopisk undersøgelse af læsionen kan bekræfte diagnosen med oral cancer.

Behandling

Fjernelse af tumoren anbefales oftest. Stråle terapi kan i nogle tilfælde også anbefales. Rehabilitering kan indeholde taleterapi eller andre typer terapi der kan forbedre bevægelse, tygning, synkning og tale.

Støtte grupper

Sygdommen kan være årsag til stress og ofte afhjælpes ved tilslutte sig en støtte gruppe hvor medlemmer deler de samme erfaringer og problemer.

Udsigter (prognose)

Cirka 50% af de folk der får oral cancer lever mere end 5 år. Hvis kræften opdages tidligt, før den spreder sig til andre væv, vil næsten 75% blive kureret. Desværre er over 50% af tilfældene med oral cancer meget fremskredne før kræften opdages. I disse tilfælde har kræften spredt sig til halsen eller nakken. Cirka 25% af de personer, der dør af oral cancer, kan årsagen tilskrives sen diagnose og behandling.

Komplikationer

-Komplikation efter beskadigelse af ansigt, hoved eller hals

-Komplikationer ved stråleterapi, eksempel nedbrydning af spytkirtler

-Kræft i halsen

-Kræften kan sprede sig til andre steder.

Bestil en tid ved lægen hvis en læsion eller sår i munden eller på læben stadig er til stede og ikke viser tegn på heling i løbet af en måned. Tidlig diagnose og behandling af oral cancer øger chancerne betragteligt for at overleve oral cancer.​

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook