35 års erfaring​

Stor tilfredshed​

Højt fagligt niveau​

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

Mælketænder​

Når tænderne kommer frem

Dannelsen af mælketænderne starter allerede i 7. fosteruge. I 4. fostermåned er mineraliseringen af tandkronerne på fortænderne og mælkekindtanden godt i gang.

Ved fødslen er en stor del af mælkefortænderne og ca. 1/3 af tandkronerne på kindtænderne dannet. Den eneste blivende tand, som er begyndt at mineralisere, er seksårs-kindtanden, hvis tyggehøje netop er dannet ved fødslen. De fleste børn får deres første tand, når de er omkring 1/2 år, dvs. i 5-7 måneders alderen.

Udviklingen af mælketænderne starter allerede i fostertilstanden.​

Vi er alle sammen forskellige

Der er meget stor variation i frembruddet af tænderne, så man skal ikke blive urolig. De første tænder, der bryder frem, er normalt de to midterste fortænder i undermunden.

Ganske få børn fødes med en eller to tænder Disse er ofte overtallige og vil blive fjernet nogle dage efter fødslen for ikke at gøre skade på moderen, når barnet ammes. De almindelige mælketænder vil bryde frem til normal tid.

Der kan være megen gråd forbundet med frembrud af tænder.​

Problemer ved frembrud

Når der er en tand på vej, vil barnet have meget glæde af en bidering. Hvis der optræder ømhed i forbindelse med tandfrembrud, må man trøste og pusle lidt mere med barnet. Er dette ikke nok, bør man henvende sig til tandlægen eller sin læge. Slå ikke tegn på sygdom hen som "ondt for tænder". Feber over 38 grader i mere end et døgn skyldes aldrig tandfrembrud. Rådfør dig derfor med din læge, hvis barnet får høj feber.

Under frembruddet græder små børn ofte på grund af irritation i kæberne. En del af den uro og irritation, der opstår, kan bedres med en bidering eller ved at børste børnene på gummen, der hvor det føles hårdt og er lidt hvidt. Der skal anvendes en blød børnetandbørste. På frembrudstidspunktet kan der hos enkelte børn være så meget uro og ømhed, at barnet bliver utilpas og kan få let forhøjet feber.

Ved frembrud kan der ind i mellem ses en lille blålig hævelse over tanden. Dette er en såkaldt eruptionscyste, som kan indeholde en smule blodtilblandet væske. Når der prikkes hul på denne cyste, vil tanden bryde frem normalt. Barnet får i almindelighed 20 mælketænder. Af og til ser man, at børn kan mangle de to midterste fortænder i underkæben og ind i mellem kan der være en eller to tænder for mange. Ligeledes kan der være en afvigelse i adskillelsen mellem tænder, således at to tandkroner, og af og til også rødderne, kan være sammenvokset.​

FAKTA:

​Når barnet bliver 2 1/2 år, er samtlige 20 mælketænder normalt frembrudte. Mælketænderne fungerer nu frem til ca. 5-7 års alderen, hvor de begynder at falde ud, idet de blivende tænder er på vej frem. Samtidig med at de blivende fortænder er på vej frem, ser man frembrud af den første store kindtand, seksårs-tanden. En gang imellem er der mælketænder, som ikke falder ud, fordi de ikke er blevet resorberet af den blivende tand. Såfremt man tager et røntgenbillede hos tandlægen, kan man konstatere, at den blivende tand enten er forblevet oppe i kæben, fordi den ligger skævt eller at tanden ikke er anlagt. Disse ting vil normalt blive kontrolleret omhyggeligt i den kommunale tandpleje og man vil foreslå forskellige former for behandling til at løse problemet.

Tandbørstning

Tandbørstning begynder samtidig med, at den første tand bryder frem. Det er vigtigt at grundlægge gode tandbørstevaner så tidligt som muligt. Mælketænderne skal være sunde, så barnet kan tygge sin mad ordentligt, og dermed vokse op på en varieret kost. Desuden holder mælketænderne pladsen for de blivende tænder. De sidste mælketænder tabes først i 11-års alderen.

Søde sager

Undgå at give dit barn smag for det søde. det vil gavne barnet resten af livet. Det er unødvendigt at drysse sukker på barnets mad. Sukker er årsag til huller i tænderne, og det ødelægger barnets appetit. Dyp aldrig sutten i sukker. Giv aldrig juice, søde safter, drikkeyogurt eller mælk i en sutteflaske, når barnet ligger og hygger sig med den. Det eneste, der må være i flasken, er vand. Sukkersut og hyggeflaske med andet end vand kan i løbet af kort tid ødelægge alle mælketænderne.

Narresut

Mange børn anvender narresut, da den giver tryghed og stimulerer såvel sutterefleksen som musklerne og kæbens udvikling. Det er bedst at barnet anvender en gummisut i stedet for at barnet starter på at sutte på tommelfinger. Det er betydeligt lettere at få et barn til at stoppe med sutning på en gummisut end på tommelfingeren. En del børn får modelleret tændernes og kæbens stilling af gummisutten, hvorfor det er vigtigt at man køber en sut, som er rigtigt udformet. De såkaldte suttebid kan sidde ved fortænderne eller i den ene af siderne, afhængig af hvor barnet har sutten placeret. Der er ingen grund til at nægte barnet at bruge sut. Såfremt barnet ophører med sutning i 3-års alderen, vil de dannede suttebid i reglen rette sig op af sig selv. Tal med tandlægen om problemet, hvis I har vanskeligt ved at få barnet vænnet fra at bruge sut. Såfremt man anvender sut til at trøste barnet, så undgå at dyppe sutten i sukker eller honning. Dette vil være yderst skadeligt for barnets tænder, idet der vil udvikle sig huller i tænderne. Hvis barnet bruger sutteflaske, skal man ligeledes undgå sukkerholdige væsker og juice, da det ætser barnets tænder. Indfør omhyggelig og konsekvent tandbørstning på barnet. Barnet skal have hjælp til tandbørstning og det er forældrenes pligt at sørge for dette. Undgå slik og søde sager og forsøg at styre børnenes slikforbrug ved evt. at lave bestemte sliktidspunkter. Man skal også være meget opmærksom på kiks og kager samt tørrede frugter, rosiner, figner og andet såkaldt "sundt slik”. Sørg for at børn får frugt og grønsager som mellemmåltider.​

Nogle børn har store mellemrum mellem tænderne og dette kan skyldes et kort læbebånd, ligesom nogle børn har et meget kort tungebånd, som kan genere deres tale. Få tandlægen til at kontrollere dette, såfremt I mener barnet har et problem. Problemet kan løses ved en ganske lille operation.

Kommunal tandpleje

Inden barnet fylder 3 år vil det formentlig blive indkaldt til kommunens tandpleje. Det er meget vigtigt, at barnet får en god begyndelse og gode tandplejevaner samt undgår senere tandlægeskræk.

Lad tandlægen vise forældrene, hvordan man børster tænder på børnene og hvilke tandbørster, der er mest velegnede. Brug kun en lille smule tandpasta og børst tænderne systematisk fra side til side, først indersiden, derefter ydersiden og til sidst tyggefladen fra den ene side til den anden og hele vejen rundt. Lad tandbørstningen være det sidste inden sengetid og husk at tandbørsten skal skiftes med jævne mellemrum, dvs. at tandbørsten skal skiftes ca. hver 3. måned.

Hvorfor er seksårstanden så vigtig?

Når seksårstanden begynder at blive synlig i mundhulen, skal man huske på, at den skal holde resten af livet. Det er utrolig vigtigt at komme helt ind bagtil i munden og holde seksårstanden ren. I starten når seksårstanden ikke helt op i højde med de andre tænder, hvorfor det er vigtigt at anskaffe sig en speciel tandbørste til at børste seksårstanden. En såkaldt solotandbørste kan købes på apoteket eller hos de fleste supermarkeder.​

Kontakt

​Tandlægerne Grangårdscentret

9530 Støvring

Telefon: 98 37 20 38

Send mail - Find vej

Åbningstider:

Man:

Tir:

Ons:​

Tors:

Fre:

​8.00 - 16.00

8.00 - 18.00

8.00 - 16.00

8.00 - 15.30

8.00 - 13.30

Telefontid:

Man - Tors:

Fre:

8.00 - 15.00​

​8.00 - 13.00

ADRESSE:

Tandlægerne Grangårdscentret

Grangårdscentret 31

9530 Støvring

Tlf. 98 37 20 38

Send en mail

CVR: 38682903​

GODE LINKS:

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 25 anmeldelser på Facebook