Anden fase (abutmentoperationen):
Når helingsperioden er vel afsluttet og et røntgenbillede har vist, at implantaterne er fint helede og i forbindelse med knoglen, foretages abutmentoperationen. Ovenpå implantatet sættes der et mellemstykke (hvis det ikke allerede sidder der i forvejen), som forbinder implantatet med mundhulen. På dette abutment sættes i første omgang en lille helingshætte, for at få tandkødet til at hele pænt omkring implantatet.
Der tages aftryk til implantatet, som derefter sættes fast. Efter to til fire uger kan der så tages aftryk til krone, bro eller protese, og efter prøve afleveres den endelige erstatning. Den kan enten skrues eller cementeres fast til abutmentet. Mange helproteser sidder fast via en tryklåsfunktion på små kugler eller med klips ovenpå en stavforbindelse mellem implantaterne.
Efter aflevering følger nogle vigtige kontroller for at sikre, at biddet passer, at tandkødet opfører sig normalt, og ikke mindst, at renholdet (hygiejnen) er i orden. Der skal også tages røntgenbilleder en gang imellem for at observere knoglens reaktion.
Hvad er holdbarheden af implantater?
Holdbarheden afhænger naturligvis af mange faktorer, da mennesker er forskellige. Under de bedste betingelser fungerer underkæbeimplantater efter 10 år i munden i 97 procent af tilfældene og i overkæben efter 10 år i 95 procent af tilfældene.
Faktorer, som kan forringe implantatoverlevelse er:
- Rygning
- Svag knogle
- Korte implantater
- Kraftig belastning på grund af hårdt bid
- Dårlig mundhygiejne
- Udskudte eller glemte kontrolbesøg.
Kontrolbesøg er vigtige, fordi mange problemer kan opdages i tide, mens de er små og kan korrigeres, før de bliver store.
Hvad nu hvis et implantat falder ud? Det er jo altid ærgerligt at miste et implantat. I de fleste tilfælde heler hullet i kæbebenet hurtigt. Et nyt implantat kan sættes i allerede efter tre måneder.
De fleste implantatsystemer har garanti på deres produkter, så en omlavning betyder ingen eller kun meget begrænsede omkostninger for patienten.
Er implantater farlige at få i kæben?
Hertil må man svare nej. Der er ingen risiko for metalforgiftning eller andre ubehageligheder. Der kan af og til opstå infektion (betændelse) omkring implantater, men den kan som regel slås ned ved lokal behandling (rensning) eller antibiotika.
Er implantater ikke meget dyre?
Alt er jo relativt. Har man mistet en fortand, er udgifterne til en tre-leddet bro eller en implantatløsning stort set de samme. Det er naturligvis mange penge for alle mennesker, men man skal huske på, at i langt de fleste tilfælde holder en sådan investering i 30 år. Den offentlige Sygesikring giver ingen tilskud, men Danmark giver lidt.
Kan alle mennesker får implantater?
I princippet ja, men i praksis er der dog nogle begrænsninger. Aldersgrænsen nedadtil er 18 år. Væksten skal være afsluttet, inden implantater sættes i kæbebenet, idet de ikke følger med væksten. Unge mennesker, som har fået slået fortænder ud, må derfor vente med implantater, til de er fyldt 18 år. I mellemtiden må de gå med en lille smileprotese eller ætsbro som midlertidig erstatning for de manglende tænder. Interessant spiller alderen opad ingen problemer.