Her kan du finde svar på et spørgsmål, - som klinikken ofte bliver stillet af sine patienter.
Spørg selv!
Du kan også selv stille et spørgsmål til klinikken vedr. tandbehandling og tandpleje. Vi har forsøgt at dække det meste i vores vejlednings-afsnit, - men vi vi gerne forbedre informationsniveauet endnu mere:
Hvilken tandbørste/tandpasta skal jeg vælge?
Udformning
Der findes mange forskellige mærker og udformninger, hvor den ene tilsyneladende altid er bedre end den anden. Generelt set er der dog ikke den store forskel, så find en farve du kan lide, og en som har bløde børster. Brug energien først og fremmest på at børste tænderne ordentligt. Det er helt klart mere den enkeltes motivation til at gribe børsten og vedkommendes evne til at komme omkring, dvs. motorikken, der er afgørende for tandsundheden. Hvis du er i tvivl, om du gør det rigtigt, kan du altid spørge os oppe på klinikken ;)
Hvornår skal der børstes tænder om morgenen?
Bakterier
Med vores nuværende viden om caries og parodontose er hovedårsagen bakteriers aktivitet på tænder og tandkød. Alt andet lige er det derfor et spørgsmål om at reducere bakteriernes antal.
Huller i tænderne opstår særligt ved nedbrydning af kulhydrater til syre, der ødelægger/opløser først emaljen og derefter tandbenet. Det er almindeligt antaget, at der er flest bakterier i mundhulen om morgenen og dermed også mulighed for større syredannelse på tandoverfladerne, når der tilføres fødeemner, der kan nedbrydes af bakterierne.
Udfra den betragtning kan det synes hensigtsmæssigt at børste tænderne inden morgenmaden, specielt hvis den indeholder meget sukker. Det er imidlertid ret teoretisk. Der går nemlig et stykke tid efter indtagelse af morgenmaden før bakteriernes aktivitet bliver til alvorlig fare for tandsundheden. Børster man derfor tænder umiddelbart efter morgenmaden og gør det grundigt med brug af tandtråd, skulle det være fint nok.
Det ideelle
Det ideelle er selvfølgelig at børste både før og efter morgenmaden.
Optimalt burde man børste tænder hver gang man har spist, måske ikke så grundigt, men således, at man får fjernet de fleste af bakterierne og får tilført den vigtige bestanddel af tandpastaen, nemlig fluor.
Hvad angår imødegåelse af parodontose, er det vigtig at man mindst en gang dagligt får renset tænder og tandkød omhyggeligt ved brug af såvel tandtråd / tandstikkere.
Hvad betyder det når mit tandkød bløder?
Tegn på Tandkødsbetændelse.
Hvis tandkødet er mørkerødt og bløder ved tandbørstning, skyldes det gerne tandkødsbetændelse.
Tandkødsbetændelse opstår, når tænderne ikke holdes tilstrækkeligt rene.
Tandkødsbetændelse skal kureres, før det udvikler sig til paradentose, som i sidste ende kan føre til løse og manglende tænder. Blødende tandkød kureres med grundig tandbørstning, brug af tandtråd og tandrensning hos tandlægen.
Virker mundskyllevæsker?
Mundskyllevæsker.
Mundskyllevæsker er moderne, og vi overskylles nu af en international flodbølge af disse produkter, som ofte købes ukritisk. Denne type produkter er omfattet af kosmetik-lovgivningen, hvilket betyder, at det eneste krav der stilles er, at det ikke må være til skade for brugeren, dvs. der er intet krav om, at det skal virke, som lovet på etiketten. Det er således de færreste produkter, der har nogen gavnlig virkning på længere sigt, udover at det umiddelbart giver en god smag i munden. Dette kan give en falsk fornemmelse af ren mund. Mundskyl kan ikke erstatte tandbørstning, og det er et dyrt, besværligt og ikke særlig effektivt supplement, der i værste fald kan være skadeligt. Beregninger på udgifterne til væskerne, hvis man skal bruge dem, som foreskrevet, viser, at det løber op i 600 - 1800 kr. om året. Naturens eget geniale mundskyl, spyttet, er derimod værd at satse på. Den spytstimulerende effekt af grov kost, frugter og tyggegummi, er langt nyttigere, sundere og billigere end de mange mundskyl der mest virker som smagskamuflage.
Hvorfor opstår der huller i tænderne?
Sukker og bakterier
Huller i tænderne opstår ved at bakteriebelægninger (plak) på tandoverfladen forgærer bl.a. føderester i mundhulen. Ved forgæringen udvikles syreprodukter, som ætser og gennembryder emaljeoverfladen.
En forudsætning for, at der udvikles huller er, at der både er SUKKER og BAKTERIER tilstede. Mangler en af delene sker der ingenting. Dvs. man kan sagtens spise slik, hvis man er god til at holde rent med sin tandbørste. En effektiv tandbørstning med fluortandpasta morgen og aften fjerner de fleste bakterier og madrester.
Skal visdomstænderne fjernes?
Visdomstanden dannes som den sidste af de blivende kindtænder. Den kaldes også tredie molar. En del visdomstænder når aldrig at bryde frem til normal funktion, enten fordi der ikke er plads til dem i kæben, eller også fordi frembrudet simpelthen går i stå. En visdomstand, som ikke har forbindelse til mundhulen kan ligge i kæben i årevis uden at gøre skade, men den kan også i al ubemærkethed forårsage ødelæggelser på nabotænder. Derfor lønner det sig at få kontrolleret tilstanden ved røntgenundersøgelse engang imellem.
Betændelse ved visdomstænder
Der findes en lomme omkring den delvist frembrudte visdomstand, hvor bakterier kan finde vækstbetingelser og forårsage infektion, som viser sig ved rødme, hævelse smerte og indskrænket mundåbning. Man kan godt behandle betændelsen midlertidigt, men ofte vil den relevante behandling være fjernelse af visdomstanden.
Hvad sker der ved ikke at fjerne en delvist frembrudt visdomstand?
Måske sker der ingenting, især hvis tilstanden har bestået i mange år. I andre tilfælde dannes en lomme mellem visdomstanden og tolvårstanden. Lommen kan være arnested for bakterier, som kan forårsage caries (huller) eller parodontose (tandløsningssygdom) og give dårlig ånde. I sjældne tilfælde kan det væv, som omgiver kronen på visdomstanden udvikle en cyste, som er en væskefyldt sæk. Cyster i kæberne er normalt ufarlige, men de bør opereres. Hvis en kæbecyste får lov til at vokse, kan den langsomt og ubemærket udhule store dele af kæberne, skubbe tænder ud af stilling mv.
Hvordan fjernes en visdomstand?
Tandlægen eller kæbekirurgen lægger et snit og skubber tandkødet til side. Ofte må der fjernes lidt af det dækkende kæbeben, og tit må tanden deles, før den kan fjernes. Såret lukkes med et par sting. Det er ikke altid så nemt, som det lyder, og det er op til den enkelte, om operationen skal foretages hos den alment praktiserende tandlæge eller hos en specialist. Mange tandlæger henviser de "svære" visdomstænder til en specialist.
Hvordan har man det efter fjernelse af en visdomstand?
De fleste har ondt. Dog ikke mere end at et godt smertestillende middel kan tage det værste. Mange bliver hævede i nogle dage. Hvis man har hårdt fysisk arbejde, bør man tage en sygedag eller to aht. risiko for efterblødning.
Er der risiko for komplikationer?
Ja, det sker engang imellem, at den prop af størknet blod som udfylder hullet (alveolen) i kæben efter tanden, som den normale heling starter i, går i opløsning. Det er en meget smertefuld tilstand, hvor smerten trækker op i øret. Den kaldes en "smertefuld tør alveole" (alveolitis sicca dolorosa). Tilstanden behandles ved skylning og ilægning af et lokalt desinficerende og smertestillende stof i hullet.